Джерело: berdichev.biz

Колишнього заступника керівника Бердичівської місцевої прокуратури, а нині адвоката визнано винним в отриманні неправомірної вигоди. Про це стало відомо з рішення Корольовського районного суду міста Житомира, який ухвалив вирок за частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України.

Історія бере свій початок ще у 2018 році, коли Бердичівський суд розглядав справу за обвинуваченням двох осіб у грабежі. Біля будівлі суду прокурор, за твердженням захисника одного з обвинувачених, натякнув, що зміна обвинувачення його підзахисному коштуватиме дві тисячі доларів. Адвокат одразу ж написав заяву до Генеральної прокуратури України.

У ході слідства було зафіксовано дві зустрічі між прокурором та адвокатом, які підтверджували готовність обвинуваченого отримати неправомірну вигоду. Прокурор прямо вказував на необхідність передання грошей для зміни обвинувачення, наголошуючи, що це обов’язкова умова. У жовтні 2018 року правоохоронці задокументували передачу хабаря, після чого автомобіль прокурора було обшукано, і вилучено дві тисячі доларів.

У суді адвокат повністю відкинув свою вину та відмовився давати свідчення. Адвокати обвинуваченого намагалися довести, що мала місце провокація з боку адвоката-заявника, стверджуючи, що той діяв не за дорученням клієнта.

Адвокат-заявник зазначив, що клієнт, якого судили за грабіж, не доручав йому вести перемовини з прокурором, але він знав прокурора з іншої справи та вирішив підійти до нього “по-людськи”, запитавши: “За що ви його судите?” Він не ставив питання про зміну кваліфікації справи ні в суді, ні в прокуратурі, проте вважав за потрібне пояснити прокурору, що його підзахисного судять безпідставно.

Клієнт, якого судили за грабіж, також заявив у суді, що адвокат йому нічого не повідомляв про можливу передачу хабаря. Надалі чоловіка було виправдано.

У ході судового процесу було заслухано і свідчення співробітників прокуратури. Один з них підтримував обвинувачення у справі про грабіж, де двох чоловіків звинувачували у заволодінні майном, прикидаючись поліцейськими. Потерпілий по справі навіть звертався із заявою про тиск з боку адвоката, що призвело до звернення прокурорів у дисциплінарну комісію адвокатури.

Один із прокурорів також підтвердив, що захисник обвинуваченого пропонував йому зміну обвинувачення і натякав, що можлива “подяка” за це. Прокурор розповів про цей випадок своєму колезі, і той порадив йому уникати будь-яких контактів з адвокатом.

Суд, заслухавши всі свідчення, вирішив, що вина обвинуваченого є доведеною. Захисники обвинуваченого намагалися довести, що він не міг одноосібно змінити обвинувачення, оскільки не був старшим групи прокурорів у справі. Однак свідчення співробітників прокуратури та записи розмов між адвокатом-заявником і обвинуваченим спростували цю версію. Було встановлено, що прокурор затверджував обвинувальні акти та зміни до них як заступник керівника Бердичівської місцевої прокуратури.

За рішенням суду колишнього прокурора засудили до шести років позбавлення волі з конфіскацією майна і забороною обіймати посади в органах прокуратури протягом двох років. До набуття вироком законної сили підсудний залишається на свободі під заставою.