Джерело: berdichev.biz

«Мені худнути не легко. Я перепробувала десятки дієт (в тому числі та спеціальні програми харчування) ─ сама середньої ваги. Проблема завжди одна і та ж: я ламаюся і починати все далі та важче починати все спочатку. З тренуваннями ще гірше. Я домогосподарка, дитина маленька, і немає можливості ходити в клуби. Пробувала займатися вдома – ефекту не бачу. Знаю, що багато людей худнуть в таких умовах – підкажіть як? Що вам потрібно зробити, щоб зберегти мотивацію і зупинити рецидиви?»

Відповідь фітнес-експерта:

Всі пишуть про те, як почати займатися спортом і сісти на дієту, щоб схуднути до літа/весілля/відпустки/чого завгодно. Але мало хто говорить про те, як не зірватися потім, домігшись хоч якогось результату, як не відмовитися від тренувань і горезвісного ПП (правильного харчування). Щодня «підтримувати вогонь» – це завдання, на яке «зриваються» майже 9 з 10 жінок. Я хочу розповісти вам про 5 найпоширеніших причин, чому багато людей кидають займатися спортом.

#1 Твоя мотивація: “Я ненавиджу своє товсте тіло”

Це не працює. Жінка зазвичай починає тренуватися і сидіти на дієті, тому що не любить себе, тому що вона «розпущена», «розпущена» і «некрасива». Але це глухий кут. Рішення на кшталт «Я не можу їсти солодке, поки не схудну хоча б на 10 кг» – це теж глухий кут. Така війна з власним тілом – страшний стрес для психіки. Ваш мозок швидко переконує вас зупинитися – це і є захисна реакція. Коли ми починаємо тренування для того, щоб змінитися і переробити себе, навчання не приносить задоволення і дається через силу. Зробити це можна тільки за власним бажанням. Добре, якщо у вас вона зроблена із заліза, але не всім так щастить.

Яка з них правильна?

Не боріться з «неправильним» організмом! Працюйте з ним з вдячністю, піклуйтеся про нього. Подумайте про те, скільки у вас можливостей просто тому, що у вас є руки і ноги. І якщо ви, як і багато дівчат, починаєте займатися саме через 2-3 місяці після пологів, тільки уявіть, яку величезну роботу зробило ваше тіло під час виношування дитини. Нехай тренування стануть вашою вдячністю організму: зміцнюють його, роблять сильнішими та здоровішими день за днем. Установка: «Я хочу стати красивіше, змінити своє життя на краще, створити сильне красиве тіло, тому що поважаю себе і піклуюся про своє здоров’я» працює краще і довше насильства і заборон.

#2 Зараз немає часу на тренування

І ніколи не з’явиться. У добі є 24 години, і ми не будемо цього змінювати. Коли нові заняття потрібно вбудувати у звичний графік, неминуче виникає занепокоєння, перевантаження, тимчасовий хаос. Поширена проблема новачка – намагання менше спати, щоб мати більше часу, або постійне почуття провини: тренуєшся, а борщ не зварений і квартира не прибрана… Результат – перевтома і стрес від невдалих спроб вирватися з цієї липкої павутини домашніх справ, яким немає кінця і кінця. У будь-якому випадку, так ви довго не протягнете.

Яка з них правильна?

Для того, щоб встигнути на все важливе, потрібно просто не робити щось другорядне. Подумайте про свої пріоритети, і ви побачите, що деякі завдання дійсно термінові, але деякі можуть бути організовані по-іншому або не виконуватися взагалі. Наприклад, не приносити супер-чистоту кожен день. Брудніше в будинку не стане, але можна сміливо використовувати цей час для тренувань. Внесіть роботу над своїм тілом в список найважливіших справ. Здорова, красива і щаслива дружина і мати набагато важливіше для сім’ї, ніж стерильна підлога.

#3 “Сьогодні я буду тягнутися в шпагаті”

Однаково погано і неефективно займатися раз на тиждень, але до упаду, і займатися кожен день, але в припадках і стартах, або присідаючи з коляскою на прогулянці, або роблячи планку, поки дитина спить. Обидва ці підходи не працюють.

Яка з них правильна?

Починайте з малого, але плавно просувайтеся вперед, прогресуйте. Вам потрібно три силові вправи на тиждень по годині та два кардіотренування не менше 40 хвилин. Рухайтеся плавно, «викрадачі» завжди програють у довгостроковій перспективі. Нічого страшного, якщо вам доведеться пару місяців віджиматися, впираючись руками в край ліжка, перш ніж ви зможете хоча б раз зробити віджимання від підлоги. Наберіться терпіння! Збільшуйте навантаження (робочу вагу, кількість підходів) поступово. І не забувайте про відпочинок – після тренування потрібен час на відновлення. Регулярність важливіша за суворість. Не потрібно йти на безглузді записи – вони дуже швидко приведуть до вигоряння і зриву.

#4 “Я на дієті, але товстішаю навіть від води”

Ви працюєте тижнями, навіть місяцями, але не бачите якихось значущих змін. Чудес не траплялося, зайвий жир не випаровувався весь відразу, кубики не накачувалися – і приходить розчарування. Точніше, не розчарування, а розчарування: була одна картина ідеального «Я», а життя малювало іншу. Це жорстоко демотивує і здається, що все даремно.

Яка з них правильна?

Ви не помічаєте результату, тому що бачите себе кожен день і не вловлюєте плавних змін. Не буває так, що ти робиш щось регулярно, а результату немає взагалі – це суперечить законам фізики. Щоб переконати себе в протилежному…

Запишіть цифри. Щотижня робіть заміри обсягів і зважувань, фотографуйте. Такий «щоденник» допоможе вам зорієнтуватися і побачити відмінності до/після, навіть якщо ви бачите себе кожен день і помітити зміни складно.

Запитайте у своїх друзів/знайомих, а ще краще – у професіоналів. «Нерозмитий», а краще неупереджений погляд з боку ознаменує прогрес.

Дивіться не тільки в дзеркало. Після того, як я ввів у своє життя спорт і ПП, з’явилося багато нових приємних вражень. Я перестала втомлюватися від банального прибирання у квартирі, а прогулянки з дитиною стали в радість. Послухайте, як спорт покращує ваш настрій і сили, і подякуйте собі за старання.

#5 “Я з’їм торт ввечері, а завтра я все зроблю”

Всі ламаються. Дивно, як часто дівчата можуть відмовитися від чого завгодно, тільки не від солодкого. Питання не в тому, як не зламатися, а в тому, як адекватно на це реагувати, не згнивши самому і не зламавшись.

Яка з них правильна?

Харчуйтеся нормально. Не можна довго голодувати або сидіти на одному кефірі. Ваше завдання – зробити їжу корисною і не зайвою, а різноманітною і смачною. Щоб здорове харчування стало вашою новою нормою на все життя. Кілька порад.

Їжте частіше, їжте смачно! Їжте 5 разів на день: сніданок, обід, вечеря та 2 перекуси між ними. Їжте овочі, фрукти, макарони та цільнозерновий хліб, рибу, птицю, нежирне м’ясо, молочні продукти, перестаньте смажити на олії та навчитеся готувати корисні десерти – вже через пару тижнів ви здивуєтеся, що при відсутності почуття голоду і хворобливих заборон на «смачну» їжу вага знижується.

Зробіть здорове харчування частиною життя вашої родини. Готувати для себе окремо від чоловіка і дітей – це глухий кут. У світі існують мільярди смачних, ситних, простих, корисних страв, які із задоволенням буде їсти кожен. Навіть не дотримуючись спеціальних програм, можна знайти масу інформації та таких рецептів.

Раніше ми повідомляли про 5 кроків, які потрібно зробити сьогодні ввечері, щоб худнути завтра.