Сьогодні, 21 липня, День металурга в Україні. 

Свята

21 липня в Україні і світі святкують Міжнародний день морозива. Це свято, яке полюбили як діти, так і дорослі, адже морозиво дарує відчуття прохолоди в спекотні літні дні. Історія Міжнародного дня морозива пов’язана з президентом США Рональдом Рейганом. 1984 року він оголосив третю неділю липня Національним днем морозива, щоб вшанувати цю смаколику, якою насолоджується понад дев’яносто відсотків американців.

Також 21 липня Міжнародний день нездорової їжі. Це жартівливе свято, присвячене фастфуду та іншій не корисній їжі, яка з’явилася від 19 століття. Приблизно в цей час в Америці почала з’являтися їжа на новий манер, багата на холестерин. Нездорова їжа часто називається «пустими калоріями». Вона навантажує наш організм надмірною кількістю жиру, цукру й солі, при цьому містить дуже мало харчових волокон, вітамінів і мінералів. Саме такими прийнято вважати цукерки, гамбургери, солодкі напої, кондитерські вироби, картоплю фрі тощо.

А ще 21 липня святкують День металурга в Україні. Щороку припадає кожну третю неділю липня. Офіційно працівники металургійної галузі приймають привітання з професійним святом від 1993 року. 2006 року назву свята змінили на День працівників металургійної та гірничодобувної промисловості.

21 липня в церковному календарі – день пам’яті святих преподобних Симеона й Івана.  Преподобний Симеон, Христа ради юродивий, і преподобний Іван були сирійцями, які жили в VI столітті в місті Едесі. З дитинства їх пов’язувала тісна дружба. Старший із них, Симеон, був неодружений і жив зі старою матір’ю. Іван же, щойно одружившись, жив із батьком (мати його померла) і з молодою дружиною. Обидва друзі належали до багатих сімей.

Одного разу вони вирушили до Єрусалима, де вступили до монастиря святого Герасима. Після деякого часу в обителі Симеон і Іван прийняли постриг і почали пустельне життя. Вони прожили в пустелі 29 років, досягли повної безпристрасності та високого духовного рівня.

Преподобний Симеон помислив, що їм слід послужити людям, і вирішив покинути пустельну самоту. Його сподвижник, святий Іван, також вирішив розділити з ним цей шлях. Ігумен обителі, Никон, відчинив їм ворота, і вони вийшли у світ, готові служити людям.

Що не можна робити 21 липня

  • Дуже важливо цього дня не сваритися.
  • Не варто користуватися будь-якими гострими предметами.
  • Не можна базікати даремно.

Народні прикмети і традиції на 21 липня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: рівний дощ до гарного урожаю грибів;
  • якщо йде злива, то осінь видасться затяжною;
  • випав туман — чекайте на теплу погоду;
  • холодна ніч — до ранньої зими.

В народі існував цікавий звичай набирати з джерела непочату воду до сходу сонця (вона називалася німою). Вважалося, що така вода допомагає позбутися майже всіх хвороб.

Іменини

Георгій, Євген, Іван, Петро, Роман, Семен, Федір, Ганна.

Талісманом людини, народженої 21 липня є гагат. Це різновид кам’яного вугілля. Здавна вважається, що гагат діє як знеболюючий засіб.

Погода у Житомирі

Хмарна погода буде триматися у Житомирі до самого вечора. Без опадів. +15+27 градусів.


Джерело: https://zt.20minut.ua/