Джерело: berdichev.biz

Рак шийки матки посідає четверте місце за поширеністю у жінок. Згідно зі статистикою ВООЗ, 94% смертей від нього припадає на країни з низьким та середнім рівнем доходу. Це означає, що від раку шийки матки жінки переважно помирають там, де немає доступу до профілактики та якісної медичної допомоги. У тих країнах, де жінкам доступні програми вакцинації, скринінгові обстеження та своєчасне лікування, рак шийки матки хоч і становить проблему, проте більш не є грізною смертельною небезпекою.

Можна записатися на консультацію до досвідченого лікаря гінеколога у Житомирі й отримати кваліфіковану допомогу щодо профілактики та лікування раку шийки матки та інших гінекологічних захворювань.

Що спричиняє рак шийки матки та як цьому протистояти?

Кілька медичних відкриттів дали змогу дати відсіч раку шийки матки. Одним із них стало з’ясування його причини. Доведеним фактом є зв’язок цих пухлин з онкогенними штамами вірусу папіломи людини (ВПЛ). Папіломавірус надзвичайно поширений, за деякими оцінками, з ним стикається до 90% всього дорослого населення. Існує понад 200 штамів вірусу, проте більшість з них не становлять особливої ​​небезпеки. Канцерогенність притаманна кільком штамам, найнебезпечнішими є 16 і 18.

Дізнавшись про причину, лікарі отримали можливість розробити ефективну профілактику. Нею стала вакцина проти ВПЛ. Вакцина не може усунути вірус, який вже проник в організм, проте вона ефективно захищає від зараження. Онкогенні штами вірусу передаються переважно статевим шляхом, тому вакцинацію рекомендовано проводити ще до початку статевого життя. Оптимальний вік становить 11–14 років. Вакцинувати рекомендують не лише дівчаток, а й хлопчиків. Річ у тім, що, по-перше, ВПЛ спричиняє не лише рак шийки матки, але й інші види пухлин, як от рак статевого члена, прямої кишки та гортані, а по-друге, чоловіки-носії вірусу заражають жінок під час статевого контакту.

Вакцини проти ВПЛ

Розроблено дві вакцини проти онкогенних штамів ВПЛ: Церварикс та Гардасил. Церварикс ефективна щодо 16 та 18 штамів ВПЛ, відповідальних за рак шийки матки, а також піхви, вульви, статевого члена, прямої кишки, порожнини рота та гортані. Гардасил є у двох варіантах: Гардасил-4 ефективний проти 16, 18 штамів, а також 6 і 11. Гардасил-9 ефективний проти 16, 18, 6, 11, 31, 33, 45, 52 і 58 штамів.

Обидві вакцини виробляють стійкий імунітет проти найонкогеніших штамів ВПЛ. Ефективність вакцинації як способу запобігання раку шийки матки становить 90%, що є високим показником.

Роль ранньої діагностики у лікуванні раку шийки матки

Лікування раку шийки матки та його успішність залежать від стадії захворювання. Небезпека у цьому, що на ранніх стадіях пухлина немає симптомів, а перші ознаки властиві вже просунутим стадіям. Розв’язанням проблеми є скринінг — цитологічний мазок із шийки матки, відомий під назвами тест Папаніколау або ПАП-тест на ім’я свого винахідника. Скринінг рекомендований усім жінкам з початку статевого життя або з 21 року. Регулярно, раз на рік під час профілактичного огляду гінеколог бере мазок зі слизової оболонки шийки матки та цервікального каналу, а тоді у лабораторії вивчають його клітинний склад. ПАП-тест виявляє атипові пухлинні клітини на ранній стадії раку, задовго до клінічних проявів. На ранній стадії рак шийки матки добре піддається лікуванню, можна навіть сказати, що є цілком виліковним.

Лікування раку шийки матки

Лікування на ранніх стадіях полягає у хірургічному видаленні пухлини. Що раніше виявлено пухлину, то менш глибоко проникли ракові клітини, тому на початковій стадії є можливість зберегти матку. Видалення виконують у межах здорових тканин або обмежуються ампутацією шийки матки, залежно від глибини ураження.

На пізніших стадіях видаляють усю матку разом із придатками та прилеглими лімфовузлами, які містять метастази. Хірургічне лікування доповнюють хімієтерапією, а іноді променевою терапією. На пізніх стадіях рак шийки матки хоч і піддається лікуванню, але воно складніше, ефективність його нижча, й про одужання не говорять, лише про досягнення ремісії.

Автор: Григор’єва Мар’яна Ігорівна — акушер-гінеколог, репродуктолог.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83