Джерело: berdichev.biz

Правильна дієта не тільки сповільнить процеси старіння, але і додасть сил і енергії.

Після позначки в 40 років (а хтось після 35) багато людей сильно переосмислюють свій спосіб життя. Якщо до цього часу більшість людей можуть дозволити собі незбалансоване харчування, алкогольні вечірки та малорухливий спосіб життя, то після сорокаріччя зазвичай настає прозріння. Дієта стає важливою.

З’являється розуміння, що набрати вагу легше, ніж від нього позбутися, похмілля після випивки здається нестерпним, а процес відновлення після травм сповільнюється. “У цей час ми починаємо прислухатися до свого тіла і намагаємося уникати речей, які можуть бути шкідливими”, – каже фахівець з раку доктор Девід Агус. Однак в 40 років ще не все втрачено, і при правильній корекції звичного розпорядку дня ймовірність прожити довге і повноцінне життя значно зростає.

Починати цю корекцію потрібно з дієти, і ось що рекомендують фахівці.

Частіше пийте молоко

Склянка молока з високим вмістом жиру після фітнес-тренування – це саме те, що вам потрібно, якщо вас турбує скорочення м’язів. На жаль, з віком, особливо після 50 років, м’язова маса знижується. Регулярне вживання молока уповільнює цей процес. Бонус: молоко також містить кальцій, який необхідний для міцних, здорових кісток.

Відмовтеся від біологічно активних добавок

Різні БАДи та вітамінні комплекси ─ хіба це не відмінний варіант для підтримки тонусу? Не потрібно шукати легких шляхів, попереджають лікарі. Багато БАДи досить дорогі, а деякі можуть завдати шкоди. Дієтологи рекомендують після 40 років ретельніше планувати свій раціон, включивши в нього достатню кількість поживних і корисних продуктів з високим вмістом вітамінів.

Зменшіть кількість перекусів

Любителі приватних перекусів ризикують одного разу зіткнутися з таким неприємним діагнозом, як цукровий діабет. Дієтологи б’ють на сполох і настійно радять не їсти під час перегляду телевізора, а також прибрати печиво і тістечка з поля зору, якщо ви схильні до постійного жування. Також вони радять їсти повільно і ретельно, пережовуючи кожен шматочок їжі.

Виключити фастфуд

Більшість продуктів швидкого приготування, таких як заварена локшина і навіть вівсянка, приготована на пару, містять значну кількість добавок, починаючи від штучних підсолоджувачів і закінчуючи консервантами. Але якщо ви налаштовані на здоровий спосіб життя, доведеться відмовитися від продуктів, які містять Е-добавки (в ідеалі назавжди) – такі продукти прискорюють процеси старіння.

Додайте в раціон пробіотики

Запалення в кишечнику не тільки погіршує самопочуття, але і прискорює старіння організму (а особливо старіння шкіри). Пробіотики хороші для профілактики запальних процесів. На думку Ліз Ерл, автора книги «The Good Gut Guide», молочнокислі бактерії, зокрема, білок лактоферин, що міститься у звичайному натуральному йогурті, допоможуть поліпшити здоров’я мікрофлори кишечника і, відповідно, поліпшити стан шкіри.

Сядьте на середземноморську дієту

Замініть червоне м’ясо білою птицею і рибою, звичне рослинне масло – оливковою, а кількість вуглеводів максимально скоротіть, радить доктор М’юїр Грей, автор книги «Середній вік: виглядай краще, живи довше, відчувай себе краще». Він також рекомендує частіше їсти овочі та фрукти з високим вмістом поліфенолів, бобові та сочевицю, мигдаль та насіння соняшнику. Також добре частіше додавати куркуму в різні страви, що добре для профілактики артриту і депресії.

Забуваємо, що таке цукор

Цукор стимулює процес глікації білків, що сьогодні вважається однією з основних причин старіння організму, появи зморшок і навіть провокування атеросклерозу та інфаркту. Дієтологи радять відмовитися не тільки від кексів і цукерок, а й від простих вуглеводів на кшталт білого рису і картоплі.

Пийте каву

Занадто велика кількість кави може призвести до зневоднення, але одна чашка напою, що бадьорить, не завадить. Щобільше, вважається, що кофеїн в помірних кількостях знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера і підвищує рівень фізичної працездатності. Деякі тренери настійно рекомендують не відмовляти собі в чашці кави перед тренуванням. У той же час більшість чаїв, таких як ройбуш, зелений чай, білий чай і улун, багаті антиоксидантами.

… та алкогольні напої (у помірних кількостях)

Всупереч поширеній думці, при досягненні 40-річного віку не потрібно жити під забороною, але відмовлятися від алкоголю на кілька днів на тиждень з віком все одно потрібно (наприклад, 4 з 7). При цьому важливо розуміти, яке скло може бути для вас зайвим. Одним з маркерів є міцний сон. Якщо після двох келихів вина ввечері якість вашого нічного відпочинку залишає бажати кращого, то, схоже, алкогольний апетит потрібно стримати.