За дорученням керівника Житомирської обласної прокуратури депутатці-держреєстраторці повідомлено про підозру у несанкціонованій зміні інформації, яка оброблюється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, за попередньою змовою групою осіб, що заподіяло значну шкоду (ч. 3 ст. 362 КК України).

Також її спільнику – керівнику фермерського господарства інкримінують підбурювання до вчинення несанкціонованої зміни інформації та придбання права на майно шляхом обману (шахрайство), вчиненому в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 362  та ч. 5 ст. 190 КК України),- повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

Слідством установлено, що депутатка місцевої ради-державна реєстраторка у 2022 році незаконно зареєструвала у Держреєстрі за керівником фермерського господарства право оренди на 57 га землі.  

Підозрювана достовірно знала, що наданий фермером договір оренди не може бути підставою для реєстрації, оскільки ще рік тому, у 2021 році, припинений рішенням міськради. До того ж, інформацію про припинення договору з орендарем вона особисто внесла до реєстру. Усупереч цьому, свідомо вчинила злочин.

Надавши недійсні документи, фермер шахрайським способом заволодів правом оренди на сільгоспугіддя вартістю 3,3 млн грн, які є комунальною власністю Чуднівської міської ради.  

Унаслідок незаконних дій депутатки та керівника фермерського господарства територіальній громаді заподіяно мільйонних збитків.

Наразі до суду подані клопотання про відсторонення держреєстраторки від посади та обрання їй запобіжного заходу. Також вирішується питання щодо накладення арешту на майно – чотири земельні ділянки і квартиру. 

Процесуальне керівництво здійснює Чуднівська окружна прокуратура, досудове розслідування проводить відділ поліції № 5 Житомирського райуправління поліції. Оперативний супровід забезпечує Управління СБУ в області.

 


Джерело: https://zt.20minut.ua/