Джерело: berdichev.biz

Що з конфіскованими російськими суперяхтами? Уряди західних держав наклали арешт на кілька яхт класу люкс російських олігархів. Процедура відбулася відразу після початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну.  Відтоді минуло понад два роки. Що ж зараз відбувається з катерами.

Доля нових летючих голландців

На початку акції планувалося, що судна продадуть з аукціону, а отримані кошти передадуть нашій країні. Однак після двох років війни, доля катерів залишається невирішеною. Цінні трофеї виявилися дорогими за витратами на утримання та зберігання. Західним країнам рішення майбутнього яхт буде справжньою перевіркою результативності економічних санкцій, гостям азартного клубу — можливою підготовкою до придбання шикарного судна. Зареєструвавшись у казино, новий користувач отримує бездеп у формі фріспінів, розпочинаючи гру коштом закладу. А історії нерідко свідчать, що клієнти клубу іноді виграють величезні суми, що обчислюються десятками мільйонів.

Найціннішим трофеєм вважається яхта Amadea, вартістю близько трьохсот мільйонів доларів. Голландець, який поки що не знайшов постійного притулку, довжиною понад 100 м, затриманий за вказівкою Сполучених Штатів на о. Фіджі. За заявою американського уряду, її колишній власник — Сулейман Керімов, придбав плавучий засіб шляхом корупції, до того ж бувши прихильником політики Путіна. Корабель стоїть у порту м. Сан-Дієго і накопичує щорічно майже $10 млн за обслуговування, яке має оплачуватися бюджетом країни.

Також невідоме майбутнє інших суперяхт:

  • Навесні 2022 року затримано аквамаринове 60-метрове судно Phi в гавані Лондона. Її господарем вважається Сергій Науменко. Хоча олігарх заперечує зв’язок з оточенням диктатора, проте існують прямі докази. Росіяни вже кілька разів оббивали пороги місцевих судових органів, але останні доводили свою правоту.
  • Наступним судном вважається Lady M, що належить сталеливарному російському королю Олексію Мордашеву. Голландець стоїть на приколі в італійському порту Імперія.
  • Засіб Sailing, знаходиться в порту м. Трієст — господар Андрій Мельниченко. Катер вважається найбільшим у світі — майже 150 довжини, має двигун і вітрило. Олігарх також заперечує зв’язок із керівництвом РФ. Однак при цьому вартість обслуговування залишається незмінною – 18 млн Euro.
  • Судно Шахерезада оцінюють майже в $750 млн, воно перебуває також в італійському порту. На думку російських правозахисників, яхта належить самому диктатору Путіну.

Деякі катери просто розтанули в повітрі. З портів о. Сардинія випарувалося 2 суперяхти — колишній власник Дмитро Мазепін. Поліція Італії довела, що до зникнення причетний сам олігарх і наклала на росіянина штраф. Однак Мазепін походить на свого президента — нехтує міжнародним законодавством і досі не виплатив штраф.

Спроби реалізації плавзасобів

Спроби реалізації плавзасобів

Спроби продажу суден дещо знизилися нинішнього року. Головними причинами вважають такі:

  • велика черга охочих;
  • висока ціна;
  • посилення санкцій проти РФ.

На думку нідерландського медійного холдингу SuperYacht Times, продажі нових моторно-вітрильних суден понад 40 метрів завдовжки, знизилися минулого року майже на чверть. У 2023 продали дві сотні подібних катерів, коли як у 2022 – 250, 2021 – 320. якщо взяти кораблі довжиною понад 200 метрів, то падіння склало майже половину реалізації. Знову нескінченна торгівля, черги й нові санкції.