6 серпня відзначають свято, яке має важливе духовне значення для кожного: дізнайтесь, яке церковне свято, має свої особливі традиції, історію походження та звичаї, яких варто дотримуватись.

Дізнайтеся, що дозволено і категорично заборонено робити у день Преображення Господнього – Яблучний Спас.

За новим церковним календарем, 6 серпня в Україні відзначають день Преображення Господнього.

Це свято належить до циклу Спасів і є другим після Медового Спасу. Натомість третій Спас — Горіховий. До речі, дати усіх трьох Спасів змінились.

Преображення Господнє є третім найбільшим святом. Перед ним йдуть Різдво і Великдень. На Яблучний Спас у церквах і монастирях проводять святкові служби. Віряни також освячують у храмах кошики з яблуками та іншими першими осінніми фруктами.

Відомо, що Преображення Господнє – це подія, яка була описана в Біблії. За переказами ця подія сталася за 40 днів до страти Ісуса на хресті. Він піднявся на гору Фавор для молитви і взяв із собою апостолів Петра, Якова та Івана. Його учні втомилися і заснули. А коли прокинулися, то побачили, що Ісус оточений незвичайним білим світлом. Водночас вони почули голос Бога з небес, який підтвердив присутнім, що Ісус є його сином. Спускаючись з гори, Христос попросив апостолів нікому не говорити про це.

В Україні Свято Преображення Господнього частіше називають Спас. У народі празник Спаса мав світське значення, пов’язане із святом врожаю. Спас символізував свято врожаю, яке згодом використало в своїй обрядовості християнство, є звичай освячувати в церкві дари природи: яблука, сливи, груші, обжинкові вінки, бджолині стільники тощо.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні — процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, коли 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україні 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом з Російською православною церквою Україна перебуває у сфері “російського світу”. Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архиєпископ Святослав,висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Чого не можна робити 6 серпня

  • У цей день заборонено не можна бути жадібним, сваритись із знайомими та рідними. У цей святий день варто пробачити всі образи.
  • Категорично не можна 6 серпня займатись важкою роботою: будівництвом, роботою в полі, займатися рукоділлям та прати
  • За давнім повір’ям, у день Яблучного Спаса в жодному разі не можна завдавати шкоди живим істотам, навіть комахам (мухам і комарам). За прикметами, якщо в день свята вам на руку (плече або зап’ястя) тричі сяде мушка, можна очікувати щастя в найближчі дні.
  • Не можна цього дня одружуватися, як і в інші дні Успенського посту, не можна, – це вважається великим гріхом. Інакше молоді ніколи не будуть щасливими.

За повір’ями, яблука на Спаса наділені особливою силою, вони зцілюють від хвороб і здійснюють бажання. Так, наші предки вірили, якщо шматочок яблука вмочити в мед і з’їсти, то мрія здійсниться.


Джерело: https://zt.20minut.ua/