Джерело: berdichev.biz

Як зберігати продукти сьогодні? Російські атаки на українську енергетику змушують нас адаптуватися до нових реалій, зокрема навчитися зберігати продукти без холодильника. Особливо актуально це питання стає в умовах рекордної спеки, коли холодильник не працює вже багато годин поспіль. Як довго можна зберігати продукти без холодильника та яка їжа підходить для такого зберігання? Центр громадського моніторингу та контролю зібрав корисні поради.

Треба тримати холодильник закритим

Відповідно до рекомендацій Міністерства охорони здоров’я, у холодильнику має бути температура +4 °С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С. При відключенні світла у МОЗ радять не відкривати холодильник або морозильну камеру без потреби. Це дозволить продуктам нормально зберігатися до 4 годин у холодильнику, до 48 годин у повній морозилці та до 24 годин у напівпорожній морозилці. Що повніший холодильник, то довше їжа залишатиметься придатною. Це пояснюється тим, що наповнений холодильник нагрівається повільніше через меншу кількість повітря всередині.

Якщо електроенергії немає понад 4 годин, у МОЗ радять покласти сухий або блоковий лід до продуктів у холодильнику. Також можна придбати спеціальні акумулятори холоду або заморозити пластикові пляшки із солоною водою заздалегідь.

Залишити їжу чи викинути її?

Якщо температура у холодильнику чи морозильній камері перевищила рекомендовані відмітки, деякі продукти доведеться викинути. Американський урядовий проєкт Food Safety радить позбутися сирих або розморожених м’яса, птиці, риби та морепродуктів, ковбаси, відкритих консервів, м’яких сирів, молока, сметани та йогуртів.

МОЗ застерігає не куштувати їжу на смак для перевірки її придатності. Крім того, рекомендується одразу викидати будь-які продукти, що почали незвично пахнути, змінили колір чи текстуру. Наслідки ігнорування цих порад можуть призвести до харчових отруєнь різної тяжкості. Мікроорганізми, що спричиняють псування продуктів тваринного походження, можуть бути патогенними для людини. Вони виділяють токсини, які можуть залишитися в їжі навіть після термічної обробки.

Зіпсоване м’ясо, риба чи морепродукти після приготування можуть мати неприємний смак. Також на їжі у “теплому” холодильнику може розвинутися цвіль. Її підступність полягає в тому, що проростає вона глибоко, а видимі “пушинки” на поверхні – лише незначна частина. Цвіль може бути небезпечною через мікотоксини, які продукують деякі її види. За словами мікробіологині та засновниці науково-популярної платформи “Мікроб і Я” Олени Лівінської, серед мікотоксинів є такі, що здатні викликати сильну інтоксикацію та навіть смерть. Проте ймовірність, що щось смертельно небезпечне виросте на звичайній кухні, дуже невелика. Проте харчовий розлад та слабкість все ж можливі.

Продукти, що зберігають свої якості при кімнатній температурі

На щастя, є багато продуктів, які можуть тривалий час зберігатися без холодильника. Це чимало овочів та фруктів: буряк, кабачки, баклажани, морква, огірки, картопля, цибуля й часник. Головне – покласти їх у прохолодне та темне місце. При кімнатній температурі можна зберігати томати, яблука, банани, ківі та цитрусові. Холод майже не сповільнює процес їхнього достигання і псування. Закриті консерви також можна залишати без холодильника, але варто уникати прямих сонячних променів. Не потребує холоду і в’ялене та сушене м’ясо.

Фахівці рекомендують на час відключення світла мати вдома готові перекуси, щоб не доводилося часто відкривати холодильник, який втрачатиме холод. Підійдуть каші та сухі супи, які можна запарити гарячою водою. Також варто зробити запас різноманітних снеків, обираючи ті, що містять мало цукру і солі за рекомендацією МОЗ.

Застосування цих порад допоможе вам зберегти продукти свіжими та безпечними для споживання навіть під час тривалих відключень електроенергії. Будьте уважні до свого здоров’я та бережіть себе!