Джерело: berdichev.biz

Що їсти в спеку? Поки природа продовжує радувати нас теплими днями, розберімось, які продукти підходять для літа і чому.

Як відомо, влітку процес травлення сповільнюється: під впливом атмосферної спеки організм витрачає більшу частину енергії на підтримку потрібної температури тіла. В результаті знижується кровопостачання шлунково-кишкового тракту, що, своєю чергою, призводить до зниження апетиту, зменшення секреції слини, перистальтика кишечника стає слабшою, а обмінні процеси сповільнюються. Таким чином, влітку збільшується навантаження на серце і судини.

З огляду на все вищесказане, літній раціон повинен:

  • живлять і вітамінізують організм,
  • забезпечують «охолодження» енергією,
  • покращують кровообіг,
  • забезпечити профілактику згортання крові.

Що їсти в жарку погоду: список продуктів

У цей період важливо уникати гострої, «зігріваючої» їжі, а зосередитися на «охолоджуючій». Як орієнтуватися в енергетиці продуктів? Основне правило таке: все темне/червоне – зігріває, світло/зелене – охолоджує. Також важливо вибирати сезонні продукти, а також фрукти та овочі, характерні для регіону проживання.

Овочі та зелень

Петрушка, кінза, рукола, базилік, зелена цибуля, артишоки, редис, броколі, шпинат, листова капуста, цукіні, спаржа, стручкова квасоля.

Фрукти та ягоди

Диня, кавун, всі червоні сезонні ягоди (вишня, полуниця, малина, суниця і т.д.), персики, нектарини, сливи та чорнослив, лайм/лимон.

Зернові

Коричневий рис, ячмінь, спельта/спельта, гречка, пшоно.

Рослинний білок

Зелена гречка, зелена сочевиця, дикий рис, гриби, насіння, горіхи

Тваринний білок

Червона і біла риба, морепродукти, біле м’ясо (курка, індичка) для тих, хто не може відмовитися від м’яса, яєць.

Напої та спеції

Кокосова вода, трав’яний чай (ромашка, меліса, листя малини, м’ята, вербена), зелені смузі та соки, латте матча, вода з лаймом, кардамон, коріандр, м’ята.

Скільки потрібно пити в спеку

Ми п’ємо на 300-400 мл більше води, ніж в інші сезони. Норму легко розрахувати за формулою: 30 мл на 1 кг ваги. Важливо: вода не повинна бути холодною, кімнатної температури або вище, інакше ми дамо додаткове навантаження на організм: перш ніж вбирати воду, йому потрібно буде нагріти її до потрібної температури.

Окремо виділимо продукти, корисні для серця:

  • риб’ячий жир (червона риба, сардини й т.д.),
  • горіхи та насіння,
  • рослинні олії холодного віджиму,
  • ягоди
  • зелень (петрушка, кінза і т.д.),
  • цитрусові
  • цільнозернові продукти (продукти, що містять всі частини натуральних зерен).

Продукти, вживання яких потрібно скоротити в жарку погоду: список

Свіжовичавлені соки

Вони добре охолоджуються, але викликають різкий стрибок цукру, тому не корисні. Можна розбавити їх водою 1:1, а краще вибрати смузі з додаванням овочів, зелені, корисних жирів.

Кава

Допускається до 1 склянки в день. Цей напій вимиває з організму мікроелементи і зневоднює його. Каву можна замінити чаєм матча або ройбушем, тонізуючими напоями або смузі.

Алкоголь

Можна дозволити собі не більше 2 келихів сухого рожевого вина на тиждень: алкоголь, як і кава, зневоднює організм.

Молочні продукти

Молоко і його похідні сприяють утворенню слизу в кишечнику, що перешкоджає всмоктуванню поживних речовин.

Спеції та гостра їжа, цибуля, часник

Всі вони тільки ще більше «нагрівають» тіло.

«Зігріваючі» продукти

Також в жарку погоду заборонені термічно оброблені страви, червоні овочі і фрукти, крупи, мед.

Що не можна їсти в жарку погоду: список продуктів

Червоне м’ясо

Бо це важка їжа для організму. Більшості людей рекомендується дієта без м’ясних продуктів в літній період, якщо немає протипоказань (вагітність, недостатня вага, аменорея та інші медичні показання).

Смажені страви

Смажена їжа і так не корисна, а в спеку, коли навантаження на організм багаторазово зростає, може стати причиною серйозного погіршення самопочуття.

Цукерки з рафінованим цукром, білим борошном, масляним кремом

Це шкідливі продукти, які вимагають серйозної роботи шлунково-кишкового тракту.

Крижані напої та холодні страви

Окрошка, гаспачо, улюблений крижаний латте. Для того, щоб їх засвоїти, організм спочатку витрачає енергію на їх зігрівання.