Джерело: berdichev.biz

Перша допомога важлива. При пораненнях та порушенні цілісності шкірного покрову необхідно швидко надати першу допомогу. Незалежно від того наскільки глибокою є рана, її потрібно обробити та накласти антисептичну пов’язку.

Це допоможе пришвидшити загоєння та не допустити інфікування. Адже відкрита ділянка шкіри стає вразливою до потрапляння мікробів, інших патогенних мікроорганізмів, що призведе до подальшого розширення інфекції по організму та може викликати ускладнення.

Процедура надання першої допомоги

Обробка рани здійснюється підготовленою особою за наступною процедурою:

  1. Ретельно вимити руки з милом, щоб не занести інфекцію (за можливості дезінфікувати руки спиртом).
  2. Обробити шкіру навколо невеликих ран йодом або перекисом водню (в жодному разі не заливати їх безпосередньо в рану, тільки по периметру).
  3. Протерти шкіру навколо рани шматочком марлі або бинту, змоченим у спирті.
  4. Обробити рану ранозагоювальною маззю, зокрема застосувати Левомеколь, який можна купити на сайті АНЦ.
  5. Підготувати з бинта пов’язку відповідного розміру, щоб повністю перекрити нею рану, ретельно закріпити її лейкопластирем чи іншими засобами.

Перша допомога при травмах

При наданні першої допомоги слід впевнитись у відсутності кровотечі. Якщо вона спостерігається, то спочатку потрібно зупинити кров. Для цього треба накласти джгут або турнікет. При серйозних пораненнях після надання першої допомоги слід обов’язково викликати швидку. Лікарі оглянуть пораненого і зможуть надати йому більш кваліфіковану допомогу.

Основні заборони при обробці ран

Щоб не зашкодити пораненому, при наданні першої допомоги слід уникати певних дій. Забороняється наносити розчин діамантового зеленого або йод безпосередньо на відкриту уражену ділянку. Перекис водню використовується в рекомендованому дозуванні. Не слід застосовувати його надміру, адже це може призвести до додаткового пошкодження, отримання опіків.

Важливо не допустити сухості шкіри. Вологе середовище сприяє прискореному загоєнню тканин, тому необхідно регулярно обробляти шкіру спеціальними мазями або кремами. Для зволоження забороняється застосувати олійні засоби, у тому числі вершкове масло чи соняшникову олію, аерозолі тощо.

Після накладання на рану бинтової пов’язки її слід постійно змінювати. При кожній процедурі оцінюється динаміка загоєння рани, наноситься ранозагоювальна мазь. Якщо рана тривалий час не регенерує, з’являться кровоточивість, запалення та інші небезпечні симптоми, варто звернутись за допомогою до лікаря. Додатково можуть застосовуватись сольові ванни та компреси, однак перед цим варто проконсультуватись зі спеціалістом.