Джерело: berdichev.biz

6 компонентів у кремі, які знаходяться на вершині таблиці ефективності та обов’язково повинні бути у вашій косметиці.

Всі ми любимо відчуття, але часто вони виявляються метеликами-одноденками. Більшість «передчасних» відкриттів не проходять випробування часом і, зігравши гучну прем’єру, трохи пошуміли, підбадьорили й, врешті-решт, обдурили очікування, благополучно йдуть у небуття. Поява зміїної отрути або слизу равликів не означає, що вони повинні повністю замінити перевірені часом інгредієнти.

«Старий друг краще, ніж два нових», «сім разів відміряй і один раз відріж» – все це безпосередньо пов’язано з діючими речовинами в косметології. Ось 6 зіркових інгредієнтів, від сяючого ретинолу до колагену вітаміну С, які, на думку експертів, дійсно працюють. Їх наявність в складі крему або сироватки гарантує (без перебільшення) ефективність засобу.

Найцінніший вітамін: ніацинамід

Взаємозв’язок між вітаміном В3 і шкірою бере свій початок ще на початку 1900-х років, коли було помічено, що дефіцит цього вітаміну з їжею призводить, серед іншого, до серйозного подразнення шкіри. Після цього з’явився значний стек наукових досліджень, і ніацинамід (форма вітаміну В3) зараз вважається унікальним багатогранним борцем з віковими змінами шкіри.

“Спочатку ми використовували ніацинамід через його захисні та зволожуючі властивості, але сьогодні ми знаємо, що він є попередником коферментів, які контролюють основний метаболізм клітини”, – каже професор Фрауке Неузер Олай з Массачусетського університету. Це означає, що коли ви додаєте ніацинамід до старих клітин шкіри за допомогою крему, вони підвищують рівень енергії та виробляють більше колагену. працюючи так, як вони працювали в молодості». Щобільше, нещодавно було доведено, що ніацинамід покращує мікроциркуляцію в шкірі, а також підвищує еластичність тканин, досить успішно запобігає гіперпігментації та нейтралізує почервоніння, надаючи протизапальну дію.

До 2011 року, коли Аміріс виявив екологічно чисту версію сквалану, отриманого з цукрової тростини, розробники вбивали акул і обдирали оливкові дерева, щоб витягти цей ультразволожуючий інгредієнт. Сквалан цукрової тростини є похідним сквалену, який також є природним компонентом шкіри людини.

“Сквален – це те, з чим ми народилися”, – каже Керолайн Хедфілд, старший віцепрезидент з особистої гігієни в Amyris, компанії, яка зараз постачає цей матеріал більш ніж 400 косметичним брендам. Він міститься в другому шарі нашої дерми та навколо нього, у шкірному салі, і навколо нього, і саме тому маленькі діти та немовлята мають таку зволожену, м’яку та сяючу шкіру. Але його кількість з часом зменшується. Насправді значна частина зникає до двадцяти років. Здатність сквалану заповнювати цю внутрішню гідратацію є однією з його візитних карток. Ще одним талантом є здатність транспортувати активні речовини туди, куди нам потрібно. Сквалан охоче сприймається шкірою через його схожість зі шкірним салом, що створює ідеальну основу для доставки: ви кладете в нього всі корисні інгредієнти, а він транспортує їх у глибокі шари шкіри. Як і більшість олій, його можна використовувати скрізь, від волосся до кутикули», — каже Хедфілд.

Ключ до колагену: вітамін С

“Я думаю, що вітамін С є віковим інгредієнтом номер один усіх часів”, – каже  дерматолог із Лондона Денніс Гросс. Це єдиний інгредієнт, який стимулює клітини фіброцитів виробляти колаген і захищає колаген, який у вас вже є, діючи як антиоксидант».

Цього достатньо, щоб насолоджуватися славою, на яку він заслуговує, але вітамін С також є чемпіоном у відбілюванні, завдяки своїй здатності розщеплювати меланін. Попри такі видатні характеристики, «домовитися» з ним було не так просто. Наш герой легко втрачає активність під впливом світла і повітря, а його найпоширеніша форма, аскорбінова кислота, водорозчинна (відторгається компонентами ліпідного шару шкіри). Новітні модельні ряди подолали всі ці проблеми, в тому числі та останню. Креми та сироватки тепер використовують у своїх формулах форму вітаміну С на масляній основі. Така технологія змушує його проникати в ліпідну фазу, в яку він спочатку не міг потрапити.

Дерматолог Ніколас Перріконе, доктор медичних наук, який проводить дослідження вітаміну С з кінця 1980-х років, каже, що за допомогою жиророзчинного вітаміну С ми можемо наблизитися до кожної частини клітини, включаючи найбільш вразливу частину клітини – плазматичну мембрану. Ми також можемо ввести в шкіру набагато вищий рівень вітаміну С, що дає можливість швидко зменшити запалення та активізувати процеси накопичення колагену та еластину». Сьогодні вчені виявили ще одну важливу і корисну річ: навіть найдосконаліші препарати з вітаміном С можуть зіпсуватися від впливу сонця. Так, баночка або флакон, в якому він знаходиться, повинні бути матовими або тонованими, а також мати обмежувач подачі повітря (розподіляється за допомогою піпетки або помпи).

Зелений чай

Під впливом повітря шкіра відчуває окислювальний стрес: руйнуються стійкі зв’язки та починається процес старіння. Листя зеленого чаю містять різноманітні антиоксидантні поліфеноли, що робить рослину справжньою електростанцією, яка захищає від сонячних променів і блокує ферменти, що руйнують колаген і еластин. На цьому магія зеленого чаю не закінчується: він також перешкоджає надмірному виробленню шкірного сала, знищує запалення в зародку і розмноження бактерій на пошкодженій акне шкірі. А зовсім недавно було доведено його «довгограючий» ефект.

“Вчені виявили, що зелений чай містить щось схоже на прооксиданти, які певним чином обманюють клітину, змушуючи її думати, що вона вже перебуває під окислювальним стресом”, – каже Перріконе. Це перемикає ген, який відповідає за внутрішній захист, і змушує клітини вивільняти захисні ферменти. Виявляється, це така маленька місцева фабрика для самоомолодження».

Glow Miner: ретинол

Скільки разів ви чули, що ретинол є «золотим антивіковим стандартом» дерматологів? Це правда. Для такого твердження є вагомі підстави. “Похідне вітаміну А – як ретиноєва кислота, так і її менш потужна безрецептурна версія, яку організм перетворює в ретиноєву кислоту – діє через рецептори на поверхні клітини, допомагаючи прискорити клітинний цикл”, – говорить Мішель Ноель, відомий французький дерматолог. Результатом є покращення текстури шкіри, гіперпігментації та розміру пор. Ретинол – майстер оновлення поверхні шкіри. Але оскільки він може подразнювати тканини, косметичні бренди все ще винаходять більш м’які способи використання цього унікального інгредієнта, використовуючи нові масляні склади, вивчаючи, як він взаємодіє зі зволожуючими ліпідами та заспокійливими рослинними компонентами».

Доктор Денніс Гросс, наприклад, нещодавно представив свій «розгладжуючий пілінг»: абсолютно нову концепцію, яка поєднує ретинол з протизапальним антиоксидантом феруловою кислотою, і все це для того, щоб стимулювати оновлення клітин двічі на тиждень.

Неперевершений герметик: гіалуронова кислота

Гіалуронова кислота – це дивовижна «амортизуюча» речовина, яка міститься по всьому нашому тілу, підтримуючи гнучкість суглобів і еластичність шкіри. Як і багато іншого, з часом вона неминуче зменшується. «По суті, це як сестра колагену», — каже Деніс Гросс. Але якщо вироблення колагену можна стимулювати, то вироблення власної гіалуронової кислоти налагодити неможливо. Єдиний вихід – регулярно поповнювати її запаси ззовні”.

Дерматологи люблять гіалуронову кислоту за те, що вона допомагає тканинам утримувати воду, а значить, гарантує глибоке зволоження і хорошу повноту тканин (працює як ін’єкційний наповнювач, але в різних дозах і формах). До недавнього часу серйозним недоліком гіалуронової кислоти було те, що вона була занадто великою молекулою і, відповідно, не могла проникнути нікуди, крім поверхневого шару шкіри. Сяйво, гладкість – будь ласка. Але потовщати тканини зсередини немає можливості, тільки за допомогою ін’єкцій.

Вчені, на щастя, з’ясували розмір і форму молекул. Нові формули проникають набагато глибше і тримаються довше, ніж раніше. Доктор Гросс використовує інкапсульовані молекули, які «опускаються в нижню частину дерми, а потім розподіляють зволожуючий вміст по всій шкірі». Наприклад, сироватка HA5 (SkinMedica) містить п’ять молекул гіалуронової кислоти різної ваги, які повільно розчиняються в шкірі, підтримуючи оптимальний рівень зволоження протягом 8 годин. Попри те, що все так красиво, все ж не варто забувати, що гіалуронова кислота – це настільки винятковий магніт води, що вона може діяти й у зворотному напрямку – витягувати вологу зі шкіри, якщо ви перебуваєте в дуже сухому середовищі. Щоб уникнути неприємностей, нанесіть будь-який засіб з гіалуроновою кислотою вологими кінчиками пальців і розпорошите на обличчя термальну воду (особливо, коли в літаку дуже сухе повітря).