Джерело: berdichev.biz

Доглядати за одягом з льону легко. Найкомфортніший матеріал для літа в цьому сезоні став одним з ключових трендів на подіумах. Правда, лляні речі досить вибагливі в догляді, про що багато хто забуває, тим самим мимоволі скорочуючи життя улюбленим нарядам. Пропонуємо просту і корисну інструкцію, як доглядати за одягом з льону, щоб вона прослужила вам якомога довше.

Льон – ідеальний матеріал для літнього гардероба: натуральний, дихаючий, екологічний і навіть так благородно мнеться. Попри величезну кількість незаперечних переваг, щоб лляні речі дійсно прослужили вам довго, за ними потрібно правильно доглядати.

Як прати білизну?

Льон є натуральним матеріалом, то при його пранні не можна використовувати агресивні миючі засоби та хлор. Вони можуть пошкодити волокна тканини та зіпсувати виріб. Краще вибирати делікатні засоби або порошок для дитячого одягу (зазвичай в нього не додають хлор).

Якщо на лляній речі є пляма, перед пранням її слід замочити у воді, додавши лимонну кислоту або оцет (це допоможе вивести плями та зберегти колір, якщо виріб кольорове).

Найкраще прати білизну вручну, але такий спосіб не завжди зручний (особливо якщо мова йде про великі вироби, такі як верхній одяг або постільна білизна). Допускається і машинне прання, але на низьких оборотах і з чітким дотриманням температурного режиму (біла і незабарвлена білизна – до 90 градусів; білизна яскравих або темних кольорів – не вище 27 градусів, решта – не вище 40 градусів).

Важливо дотримуватися температурного режиму, обумовленого пористою структурою волокон цього матеріалу. Під впливом високих температур барвник може відбраковуватися, і виріб тьмяніє.

Також важливо добре прополоскати білизну після прання (навіть якщо використовувався натуральний засіб). Це допоможе запобігти псуванню волокон через окислювального ефекту.

Як сушити льон?

Сушити лляні речі рекомендується в горизонтальному положенні на відкритому повітрі, далеко від опалювальних приладів і прямих сонячних променів. В іншому випадку виріб може дати усадку.

Прасування білизни – завдання не з легких. Для полегшення процесу краще це робити, поки річ ще трохи волога, при цьому вибираючи температуру не більше 200 градусів (зі зволоженням).

Якщо після прання лляний виріб трохи дав усадку, можна пропрасувати його через щільну тканину – це допоможе повернутися до початкового розміру. Є ще один секрет: щоб білизна повернула собі колишній блиск, варто прасувати його з лицьового боку.

Лляні речі слід зберігати в горизонтальному положенні, уникаючи впливу прямих сонячних променів, щоб запобігти вицвітанню.