Джерело: berdichev.biz

Вершкове масло може бути не корисним? Мало хто з нас в дитинстві не їв на сніданок кашу з маслом, тому що вважалося і досі вважається, що це дуже ситно і корисно. Щобільше, сьогодні навіть у багатьох ресторанах подають хрусткі тости зі шматочком свіжого вершкового масла, а це дуже популярно серед гостей. Але чи так це корисно для вашого здоров’я, і як часто ви можете його їсти?

З наукового погляду, вершкове масло – це молоковмісний продукт, отриманий шляхом збивання вершків. У ньому міститься безліч вітамінів і корисних елементів – залізо, натрій, фосфор, кальцій, вітаміни групи В, С та інші. Однією з особливостей цього продукту є високий вміст молочних жирів (50-82,5% у звичайному вершковому маслі та не менше 99% в топленому маслі).

Чим корисне вершкове масло?

Практично кожна господиня використовує вершкове масло в кулінарії, бо воно робить їжу не тільки смачною, але і корисною. Щоденне вживання цього продукту в невеликих кількостях зміцнює нервову і серцево-судинну системи, покращує роботу печінки та жовчного міхура, підвищує гостроту зору. Щобільше, у поєднанні з хрустким скибочкою хліба вершкове масло може стати чудовим доповненням до сніданку.

Жирні кислоти, що входять до складу цього продукту, особливо необхідні дітям, адже вони стимулюють нормальний розвиток клітин головного мозку, запобігаючи розумовій відсталісті. Організму дорослої людини також необхідно отримувати з їжею корисні жири, адже без них неможливо своєчасно розвинути клітини всього організму. Попри це, ставлення дієтологів до жирних кислот може бути досить суперечливим, оскільки насичені жири підвищують рівень холестерину, а ненасичені, навпаки, знижують його. Відповідно, щоб не впадати в крайнощі, в обох випадках необхідно строго дотримуватися норми споживання продукту.

Вітамін С, потрапляючи в організм разом з вершковим маслом, зміцнює імунітет і бере участь в боротьбі з бактеріями та вірусами. Мало того, завдяки процесу синтезу колагену – основи сполучної тканини людини – він піклується ще й про пружність шкіри. Наявність вітаміну D в вершковому маслі сприяє засвоєнню організмом кальцію і фосфору, які відповідають за здоров’я кісток, а вітамін Е, будучи потужним антиоксидантом, уповільнює процес окислення клітин і тим самим бореться зі старінням. Таким чином, елементи, що входять до складу масла, благотворно впливають на внутрішні та зовнішні зміни, що відбуваються в організмі.

Чому вершкове масло може бути шкідливим?

Попри безліч корисних властивостей, значне перевищення споживання вершкового масла згубно позначається на здоров’ї. Щоб не допустити виникнення багатьох відхилень (від нудоти до проблем з серцево-судинною системою), ми не радимо їсти його в занадто великих кількостях. Краще обмежитися, наприклад, двома тостами з ароматним свіжим вершковим маслом в день. При вживанні цього продукту, як і будь-якого іншого, варто знати міру (15-25 грамів на добу), щоб не спровокувати гострі реакції організму на надлишок жирів.

Як найкраще використовувати вершкове масло?

Щоб вершкове масло принесло вашому організму максимум користі, а не шкоди, дотримуйтеся наступних рекомендацій щодо його вживання:

  • Перше, що потрібно контролювати, це кількість. Ідеальна добова норма продукту становить близько 15-25 грам. Однак ця кількість може змінюватися залежно від сезону, тому взимку сміливо вживайте трохи більше вершкового масла, щоб «зігріти» своє тіло.
  • Найкраще з’їдати шматочок вершкового масла вранці під час сніданку. Так ви наситите свій організм корисними жирними кислотами та змусите мозок працювати. Використовувати масло ввечері або перед сном – погана ідея, тому що в цих випадках вся його «користь» відіб’ється на боках і животі.

Зайва вага, гострий панкреатит, жовчнокам’яна хвороба – це лише деякі з протипоказань до вживання вершкового масла через високий вміст холестерину. Щоб скласти правильний раціон при наявності цих відхилень, проконсультуйтеся з дієтологом. Можливо, він запропонує вам замінити вершкове масло його більш корисним аналогом, наприклад, оливковою олією.