Джерело: berdichev.biz

Розберімось, як алкоголь впливає на психічне і фізичне здоров’я і чи існує «безпечна» доза.

Всі ми знаємо, що найкращий спосіб зберегти здоров’я – відмовитися від алкоголю.  Однак бувають випадки, коли відмовитися від келиха вина неможливо. Крім того, існує думка, що малі дози алкоголю ніяк не вплинуть на стан організму. Разом з психотерапевтом розбираємося, чи можна пити алкоголь без шкоди для здоров’я.

Як алкоголь впливає на психічне та фізичне здоров’я?

Алкоголь впливає на психологічне здоров’я кількома способами:

  • Він змінює пріоритети та цінності: людина ставить на чільне місце можливість випити, навіть якщо це шкодить їй або її близьким
  • Він підсилює задоволення, позитивні емоції: будь-яку приємну подію потрібно «святкувати», це навіть транслюється в масовій культурі
  • Неможливість пережити важкий період або навіть незначні неприємності без алкоголю
  • «Заражає» інших людей: людина залучає родичів і друзів до вживання алкоголю
  • Знижується здатність критично оцінювати ситуацію
  • Знижуються психофізичні та розумові здібності: погіршується концентрація, увага, працездатність

Крім того, алкоголь погіршує координацію та уповільнює рефлекси й реакції. Після вживання алкоголю порушуються обмінні процеси, погіршується стан нервової системи та робота мозку. Алкоголь також негативно впливає на захворювання шлунково-кишкового тракту, хронічні захворювання, знижується м’язова сила.

Як розвивається залежність?

Алкогольна залежність формується практично непомітно, бажання випити «на свята» трансформується у звичку вживати спиртне у вихідні, а після цього періоди між запоями тільки зменшуються.

Навіть невеликі дози при регулярному вживанні можуть призвести до алкогольної залежності. По-перше, алкоголь викликає вироблення ендорфінів. Через деякий час з’являється толерантність, звикання, і для досягнення колишнього ефекту доводиться збільшувати дозу. Таким чином, формується спочатку психологічна, а потім і фізична залежність.

На цьому етапі людина вже не може критично оцінювати ні кількість випитого алкоголю, ні свою поведінку. Змінюються звички та моделі поведінки. Щоб впоратися з алкогольною залежністю, необхідна комплексна спеціалізована терапія під наглядом кваліфікованих лікарів, які допоможуть не тільки відновити роботу органів, усунути фізичну залежність, але і нададуть психологічну підтримку.

Чи існує безпечна доза алкоголю?

Численні дослідження підтверджують, що будь-яка доза алкоголю шкідлива. Хоча ВООЗ дозволяє вживати до 30 мл етилового спирту на добу. Це приблизно 30 мл горілки або 100 мл сухого вина. Однак доведено, що регулярне вживання алкоголю погіршує стан кровоносних судин, що призводить до дисфункції органів, і підвищує ризик багатьох видів раку: раку молочної залози, кишечника, легенів, нирок і печінки.

У цьому контексті важливіше звернути увагу на два аспекти: причини, за якими вживається алкоголь, і правильне відновлення організму після вживання спиртного.

Якщо говорити про випадки життя, то алкоголь не повинен бути засобом для того, щоб заспокоїтися, розслабитися, випробувати сильнішу радість і так далі. У невеликих кількостях він може стати атрибутом свят. Природно, таких свят не так вже й багато, тому частота вживання алкоголю буде невисокою.

Що стосується правильного відновлення організму, то саме в таких ситуаціях важлива популярна тема детоксикації. Продукти розпаду етанолу, які утворюються в процесі його перероблювання організмом, токсичні для різних органів і систем. Для того, щоб провести повноцінний детокс і відновити органи, особливо шлунково-кишковий тракт, нервову систему і головний мозок, можна пройти курс на основі очисних і загальнозміцнюючих препаратів за призначенням лікаря.

Користь червоного вина: правда чи міф?

Користь червоного вина для здоров’я є однією з найпопулярніших тем. Є дослідження, що доводять антиоксидантні властивості вина. Вони можуть проявлятися через наявність ресвератролу. Це корисна речовина міститься в шкірці темного винограду, мигдалю, малини, ожини. Однак користь ресвератролу не переважує шкоду етанолу, тому сучасні наукові дослідження говорять про користь безалкогольного вина, але не алкогольного вина.

Як навчитися розслаблятися без алкоголю?

«Келих вина після важкого дня» досить широко рекламується як нешкідливий і навіть красивий спосіб розслабитися. Однак лікарі категорично не згодні з таким підходом: алкоголь не повинен бути способом розслабитися, зняти стрес або посилити радісні емоції. Це може бути опціонально, необов’язкова підтримка на свята, зустрічі з друзями.

Важливо не просто позбутися фізичної залежності від алкоголю, а навчитися жити без спиртного, розслаблятися, відчувати радість і розв’язувати проблеми без спиртних напоїв.

Що може допомогти?

  • Фізична активність. Також він викликає викид ендорфінів, допомагає переключити увагу на щось нове.
  • Дихальні техніки. Вони знижують стрес, його суб’єктивне сприйняття, позитивно впливають на серцево-судинну, дихальну та нервову системи
  • Хобі. Це допоможе вам сконцентруватися на тому, що приносить вам задоволення
  • Психотерапія. Лікар допоможе усвідомити свою проблему (це зовсім не так просто, як здається) і знайти мотивацію відмовитися від алкоголю.