Розповідаємо, які БАДи та вітаміни краще приймати разом і чому полівітамінних комплексів недостатньо при авітамінозі.

Які вітаміни не поєднуються, а які, навпаки, підсилюють дію один одного? Чи можна обійтися комплексом у вигляді полівітамінів і чому лікарі не рекомендують вживати такі добавки на регулярній основі? Розберімося в правилах застосування вітамінів і їх сумісності з лікарем.

Навіщо приймати вітаміни?

Все про БАДи оповите міфами, і часто стереотипи штовхають людей на повну відмову від самої ідеї прийому вітамінних добавок. Терапевти рекомендують приймати вітаміни. Однак робити це потрібно розумно, з урахуванням особливостей свого організму і правил поєднання мікронутрієнтів.

У процесі життєдіяльності без вітамінів не обійтися. Це факт і було б дивно з ним сперечатися. Але навіщо додатково приймати вітаміни? Чи може збалансоване харчування покращити ситуацію?

Деякі вітаміни дійсно містяться в харчових продуктах, але вони містяться в дуже малих кількостях – в міліграмах і мікрограмах. Крім того, щоб отримати з їжі «вітамінну добавку», потрібно детально продумати свій раціон. Але як би ми не старалися, вітамінів з їжею не вистачає, і саме тому лікарі та дієтологи рекомендують зміцнювати імунітет за допомогою добавок.

Навіщо приймати вітаміни? Відповідь на це питання досить проста: в організмі людини вітаміни синтезуються в недостатній кількості або не синтезуються зовсім. Тому нам потрібно отримувати їх ззовні, щоб зберегти здоров’я, красу і залишатися бадьорим.

Лікарі наголошують: звертати увагу на своє самопочуття та здоров’я варто цілий рік, незалежно від пори року. Хоча в осінньо-весняний період організм найбільше потребує «підзарядки».

Як зрозуміти, чи потрібно приймати вітаміни?

Багато хто вважає вітамінні комплекси панацеєю. Найчастіше, приходячи в аптеку, людина не знає, яка добавка йому потрібна і просить рекомендації фармацевта. Насправді до прийому добавок слід поставитися серйозніше і однієї поради від подруги недостатньо, щоб призначити курс вітаміну С або D. Дефіцит, як і надлишок вітамінів в організмі, загрожує неприємними наслідками для здоров’я.

Починати прийом вітамінів краще з консультації лікаря. Якщо ви пропустите цей крок, в кращому випадку добавка, куплена в аптеці, здасться вам марною. Бажаного ефекту від прийому вітамінів можна досягти, якщо дотримуватися трьох правил:

  • добавка повинна підходити саме вам (відповідати потребам організму);
  • вітаміни не повинні конфліктувати один з одним;
  • Період прийому комплексу повинен бути строго розрахований (не рекомендується робити перерви або припиняти його прийом).

Як показує практика, дефіцит вітамінів в наші дні став рідкістю – харчуємося регулярно і різноманітно. А ось гіповітаміноз, тобто нестача одного конкретного вітаміну, є дуже поширеною проблемою. Але відповісти на питання: «Які вітаміни потрібно приймати?» може тільки кваліфікований лікар після постановки діагнозу.

Які вітаміни не поєднуються один з одним?

Прийом багатьох вітамінів повинен бути розподілений в різний час доби, тому що в разі конфлікту властивість одного з них буде втрачено.

В першу чергу мова йде про жиророзчинних вітамінах, бо в більшості випадків вони не поєднуються і знижують ефективність один одного до 50%. Виняток становила пара «вітамін А і вітамін Е», їх корисно пити одночасно. А ось вітамін К точно не потерпить компанії та буде заважати засвоєнню інших мікроелементів.

Вітаміни групи B допомагають впоратися зі стресом і поліпшити стан нервової системи, але погано уживаються один з одним:

  • вітаміни В1, В6, В12 не поєднуються;
  • прийом В2 (рибофлавіну) не поєднується з В1, В12, залізом і міддю;
  • В3 (ніацин) конфліктує з В1 (тіамін);
  • В1, своєю чергою, не поєднується з В2, В3, В6, В12, а також кальцієм і магнієм.
  • Вітамін В5 (пантотенова кислота) не поєднується з міддю, а вітаміни В9 (фолієва кислота) не з’єднуються з цинком.

Які ще вітаміни не поєднуються один з одним:

  • Вітамін С не поєднується з В12, В1 і міддю, і саме мідь «втрачається».
  • Вітамін D з вітаміном Е краще не поєднувати, так як його дія слабшає.
  • Вітамін А знижує вплив В12 і К.
  • Вітамін Е знижує користь D, B12 і нейтралізує вітамін К.
  • Мідь і цинк є антагоністами.

Між прийомом несумісних вітамінів і мінералів має пройти не менше трьох годин. Залізовмісні та магнієвмісні комплекси розділяють і не приймають з полівітамінами.

Які елементи потрібно пити в парі?

Деякі вітаміни, навпаки, підсилюють дію один одного. Так магній можна пити в поєднанні з кальцієм, але прийом слід перенести на вечір.

Які вітаміни можна і потрібно поєднувати:

  1. Вітамін А підвищує рівень заліза і цинку.
  2. Вітамін С поєднується з фолієвою кислотою, вітамінами В5, А, Е. Покращує засвоєння заліза і кальцію.
  3. Вітамін D підвищує засвоєння кальцію і фосфору. Поєднуйте з Омега 3, 6, 9.
  4. Вітамін Е добре поєднується з вітамінами С і А, якщо вітаміну А більше.
  5. Вітамін К можна поєднувати з вітаміном В2 і кальцієм.
  6. Вітамін В5 підсилює дію В1, В2, В12, В9 і вітаміну С.
  7. Вітамін В6 приймають в тандемі з В2 і В3. Він підсилює дію таких мікроелементів, як цинк, мідь, калій і кальцій.
  8. В12 «сильніше» з В9, В5 і кальцієм.
  9. Марганець краще засвоюється з фосфором і кальцієм. Поєднують з вітамінами Е і В1.
  10. Біодоступність заліза підвищується з міддю, фтором, вітаміном С, А і В3.
  11. Кальцій поєднується з вітаміном D.

Багато вітамінів і мікроелементи дійсно підсилюють дію один одного, тому за допомогою шпаргалки можна побудувати найбільш ефективну схему прийому потрібних вам добавок.

І пам’ятайте, що вітаміни запиваються тільки водою. Лікарі не радять запивати чаєм полівітамінні препарати, бо в присутності дубильних речовин мікроелементи засвоюються гірше. Молоко, сік і кава також містять компоненти, що перешкоджають засвоєнню вітамінів.

Чи ефективні полівітамінні добавки?

«Навіщо все ускладнювати?» – запитаєте ви. Чи не простіше купити полівітаміни та приймати їх згідно з інструкцією? Як з’ясувалося, фахівці не люблять комплексні добавки й ось чому.

Три особливості полівітамінів, про які мало хто знає:

  • Часто комплекси містять велику кількість вітамінів і мікроелементів, які не поєднуються, послаблюючи дію один одного.
  • Тривале застосування загрожує алергічною реакцією і відсутністю будь-якої користі для здоров’я.
  • Дозування окремих компонентів в комплексі невелика, а значить, прийом не принесе вираженого ефекту.

Дефіцит специфічних вітамінів коригується монопрепаратами з індивідуальною дозуванням, яка визначається після здачі аналізів. Полівітаміни можна використовувати при незначних дефіцитах, в холодну пору року і при відсутності алергії.

Як правильно приймати вітаміни?

Як з’ясувалося, правила прийому вітамінів досить заплутані. Але це не повинно стати для вас перешкодою. Лікарі давно з’ясували, як мікроелементи взаємодіють один з одним. Потрібно лише дотримуватися рекомендацій, приймати добавки розумно і регулярно.

Основні правила:

  • Водорозчинні вітаміни слід запивати тільки водою.
  • Жиророзчинні вітаміни слід поєднувати з жирною їжею (молоком, кефіром, йогуртом), а також Омега 3.
  • Всмоктування водорозчинних вітамінів знижується з їжею, тому приймати їх слід за 30 хвилин до їди.
  • Жиророзчинні вітаміни А, D, Е, К п’ють після їжі.
  • Не можна приймати разом з сорбентами.
  • Вранці приймайте вітаміни, особливо вітамін D (він дає енергію, яка вам не потрібна на ніч).
  • Перенесіть прийом мікроелементів на другу половину дня.
  • Не варто приймати вітаміни групи В разом – частіше вони не поєднуються один з одним і можуть спровокувати алергічну реакцію. Добре сумісні тільки В12, В5 і В9.
  • Залізо приймають поза їжею вранці або вдень.
  • Пийте пробіотики натщесерце і не поєднуйте з цукром.

Крім прийому добавок, варто пам’ятати про повноцінне харчування, збалансоване чергування сну і неспання, а також активний спосіб життя. Фізичні вправи допоможуть підтримувати рівень ендорфінів, дофаміну та серотоніну, а здоровий режим відпочинку допоможе підтримувати належну секрецію гормонів. Однак в деяких випадках організму потрібно більше вітамінів, ніж він може отримати з їжі, тому без прийому спеціального комплексу не обійтися.

Джерело