Порвані гроші не проблема. Кожна людина стикалася з ситуацією, коли в її гаманці знаходилися розірвані купюри. Якщо йдеться про невелику суму, то проблем, зазвичай, не виникає. Власник просто склеює гроші скотчем і використовує їх для оплати проїзду в громадському транспорті або купівлі дрібнички в магазині. Але якщо йдеться про велику банкноту, виникають проблеми. 

Важливо розуміти, якщо 55% поверхні купюри розпізнається, даючи можливість встановити її справжність, то вона не втрачає вартості.

Чи приймаються пошкоджені гроші

У всіх країнах існують певні правила щодо обробки сумнівних банкнот. Гроші умовно поділяються на категорії:

  1. Платіжна валюта. Використовується для здійснення покупок і здійснення платежів. Існують придатні купюри (можна використовувати кілька разів) і старі (використовуються для власних потреб, але коли вони потрапляють до банківських установ, їх вилучають і утилізують);
  2. Неплатіжна валюта. Не може бути використана в платежах.

Гроші, що мають пошкодження, мають обов’язково прийматися банками і магазинами без комісії. Ними не варто розплачуватися в магазинах або грати у Віп Казино онлайн.

Методи визначення старої купюри

Старі гроші мають певні ознаки, які користувач може помітити самостійно:

  • Зниження яскравості кольору купюри на 8-10%: забруднення і нечіткість картинки;
  • розрив купюри більш ніж на 5-10 мм: надриви, приклеєні скотчем або клеєм;
  • дірки діаметром від 3-4 мм;
  • відірвані куточки, що змінюють розмір банкноти більш ніж на 2-3 мм;
  • написи та штампи, що ускладнюють визначення номіналу.

Гроші можна використовувати для оплати покупок у магазинах або віднести в банк, де клієнту їх замінять без комісій. Пошкоджені купюри потім відправляють до Національного банку, де утилізують. Якщо купюра пошкоджена більш ніж на 55%, то вона може бути неприйнята навіть фінансовою установою.

Коли не можна використовувати старі гроші

Існують основні правила, згідно з якими старі гроші не приймаються:

  • Навмисно пошкоджені: якщо на купюрі щось намальовано або вирізано;
  • позначені ультрафіолетовою фарбою.

Якщо до рук потрапила іноземна валюта, що втратила властивості, її можна обміняти в банку. Однак, за такий обмін з клієнта стягується комісія. Процедура називається інкасо валюти.

Здійснюючи будь-які фінансові платежі та розрахунки, необхідно бути дуже уважним і відразу помічати старі та пошарпані валюти.  

Джерело