Що це за операція та коли проводять

Ендовазальна лазерна коагуляція вен або ЕВЛК – методика лікування варикозно розширених вен кінцівок, при якій використовується лазерна технологія. Це дозволяє позбутись патологічних структур щадним шляхом, без хірургічних розтинів та травмування тканин. Лазерна дія дозволяє вплинути на стінки судин, склеїти їх для безпечного вилучення з кровотоку.

ЕВЛК призначається для видалення варикозно розширених вен на 1-3 стадіях, особливо ефективна на ранніх етапах хвороби. Вона застосовується у наступних випадках:

  • збільшення підшкірних вен великого та дрібного розміру;
  • розширені судини мають діаметр не більше 10 міліметрів;
  • симптоми варикозного розширення вен яскраво виражені;
  • з’являються трофічні виразки.

Технологія не застосовується при запущеному варикозі. Тому важливим є своєчасне виявлення симптомів та звернення до лікаря. У складних ситуаціях доводиться вдаватись до травматичних хірургічних маніпуляцій з тривалим відновленням.

Як проводиться ЕВЛК

Ендовазальна лазерна коагуляція проводиться з використанням професійного обладнання за такою схемою:

  1. розміщення пацієнта на столі та введення місцевого знеболювання;
  2. проколювання патологічної вени та підведення лазерного зонду до місця, де відбулось розширення;
  3. лазерна дія на судину до моменту її склеювання;
  4. виведення зонду та контрольна перевірка.

Точно виконувати процедуру допомагає контроль за допомогою УЗД апарату. Може проводитись коагуляція одночасно декількох судин, а весь процес займає 30-60 хвилин, залежно від кількості уражених вен.

Які переваги лікування ендовазальним методом

ЕВЛК є очевидно ефективним методом лікування варикозного розширення вен, тому що не передбачає госпіталізації та введення загальної анестезії. Процедура здійснюється без розтинів тканин, а лише через мініатюрні проколи, які швидко припікаються. Тому людина не втрачає крові та може відновитись за мінімальний період часу.

Реабілітація передбачає спокійне положення протягом двох годин після операції. Надалі потрібно походити декілька годин для відновлення кровотоку та дотримуватись рекомендацій лікаря. Відновлення потребує носіння компресійної білизни, відмови від фізичних навантажень та прийому ванної (заміняється душем). Можна повернутись до звичного режиму життя через 15-30 днів без ризику рецидивів.

Больові відчуття у кінцівках є нормальним відчуттям протягом тижня після операції. З часом ситуація нормалізується, якщо дотримуватись лікарських рекомендацій. Ендовазальна коагуляція проходить без порушень, якщо застосовується інноваційна технологія лазерного впливу на варикозно розширені судини.

Джерело: сайт bilyak.com.ua.